vineri, 21 martie 2014

Alegerea celui mai potrivit televizor - DIAGONALA


  Cand va alegeti un televizor, cel mai bine ar fii sa va stabiliti un interval de pret in care doriti sa va incadrati. Odata stabilit bugetul pentru achizitia televizorului va recomand ca  diagonala sa fie urmatorul criteriu de diferentiere, mai ales ca pe piata gasiti televizoare de la marcile cunoscute la diagonale mari si la preturi accesibile. Pe urma va puteti hotara daca doriti un tv clasic, un smart tv sau un 3d.
           In acest articol voi discuta despre diagonala televizorului, mai exact despre modul in care trebuie sa o alegeti in functie de distanta de vizionare si semnalul tv receptionat.  O sa incerc sa ofer argumente pentru cei care doresc sa isi cumpere un televizor mare dar gasesc greu argumente cu care sa isi justifice hotararea in fata partenerului care doreste un televizor mai mic sau pentru cei care incearca sa se hotarasca daca merita diferenta de pret un televizor mai mare.



      Pana sa va umplu capul cu metoda de calcul a distantei optime in functie de diagonala televizorului dati-mi voie sa deviez putin catre cliseele cel mai des intalnite de mine in momentul in care oamenii vor sa isi cumpere un televizor:
“Vrem un televizor foarte mic pentru camera copilului pt ca sta prea aproape de televizor”, in opinia mea complet gresit pt ca un televizor mai mic nu o sa faca decat sa il invite pe cel mic si mai aproape de televizor. O expunere corecta a televizorului in camera copilului se face dupa aceleasi reguli ca si in camera adultilor. Daca doriti sa reglati distanta de vizionare pentru copilul dumneavoastra va recomand sa fixati televizorul pe perete putin mai aproape de tavan sau deasupra unei comode, care sa poate asigura o distanta rezonabila de vizualizare chiar si pentru un televizor cu diagonala de 82 de cm.  Oricum ma simt obligat sa trag un semnal de alarma deoarece conform studiilor, copii care petrec peste 4 ore in fata televizorului sunt foarte predispusi la obezitate si pentru fiecare ora petrecuta la tv copilul pierde intre 6 si 8 cuvinte din vocabular, sa nu mai vorbim de sedentarism, timiditate si introvertire.
“Vrem un televizor mic pentru bucatarie”, aici iar nu pot sa zic ca sunt complet de acord pentru ca pana la urma trebuie sa vezi sa mai si citesti subtitrarea la filme, aici apelez la doamnele care folosesc bucataria si au un televizor de dimensiune mica sa imi spuna daca ma insel si ele vad fara probleme sa citeasca la televizor de 56 de cm de la 2m distanta, pana la urma bucataria este o camera la fel ca toate celelalte.
“Televizoarele astea nu imi plac pentru ca latesc imaginea, televizorul meu vechi mergea mai bine” o sa vin eu cu o corectie pentru cei intersati, televizorele actuale nu latesc, afiseaza imaginea exact cum este filmata si transmisa ea standard si anume la un raport de ecran de 16:9, in schimb televizorele CRT sunt cele care la un raport de ecran de 4:3 deformeaza imaginea, alungind imaginea pentru a o adapta ecranului televizorului, de aceea toata lumea e slaba vazuta la televizoarele acelea.


Pentru ca sa va alegeti dimensiunea televizorului mai intai trebuie sa stabiliti pozitia unde va fii instalat in camera si semnalul tv pe care il va reda televizorul. Este foarte important sa respecte cateva reguli, pozitia fata de televizor trebuie sa fie intr-un unghi de maxim 32° sau mai putin pentru a va asigura o vizionare cat mai buna pentru toate tipurile de transmisie si sa va asigurati ca nu aveti surse de lumina naturala sau artificiala care sa bata direct pe ecran, pentru a evita reflexiile nedorite. In functie de distanta rezultata va veti putea raporta la tabelul de mai jos pentru diagonala perfect dupa ce luati in calcul si  semnalul pe care il receptionati, astfel daca semnalul pe care il receptionati este unul de slaba calitate, distanta de vizionare va trebui sa fie mare, mult mai mare decat pentru un semnal digital sau HD.
Un alt factor foarte important de luat in calcul este factorul uman si limitarile ochiului. Aici intervine acuitatea vizuala care scade odata cu distanta fata de televizor, pe scurt chiar daca pe televizor ruleaza un semnal FullHd noi o sa il percepem asa doar daca de incardam in distanta maxima recomandata( vezi tabel), daca depasim acea distanta rezolutia perceputa va scadea treptat.
Daca beneficiati de un semnal tv digital hd un mod corect de a calcula distanta de vizionare este: Diagonala televizorului in inch inmultita cu 1,2(distanta minima) sau 1,9(distanta maxima), valoarea se imparte cu 12, valoarea rezultata este distanta in foot(1foot=30,48 cm). Mai jos o sa gasiti un tabel care contine distantele recomandate pentru vizionare in functie de semnal pentru principalele diagonale. Avind in vedere ca toti furnizorii de cablu transmit atat semnal HD cat si semnal digital SD(standard definition) la o rezolutie de 720*480 sau 720*576( calitatea DVD), distanta va trebui adaptata pentru ambele semnale. Pentru un semnal SD o distanta maxima de vizioanare este de 4*diagonala.



Pentru a intelege mai bine tabelul sa luam Diagonala de 40” si sa o exemplificam, distanta minima recomandata este de 1.22m, maxima de 1.93m, dar cea recomandata este de 1.37m. Distanta recomandata este cea la care ochiul uman va percepe rezolutia de 1080p, adica va vedea toate liniile de imagine. Daca distanta de vizionare este de 2.5m rezolutia perceputa de ochi este de 720p chiar daca semlaul redat este FullHD. Daca distanta de vizioanare este mai mare de 4.5m atunci rezolutie perceputa de ochi scadea sub 480p.
Recomandarea mea personala este ca in living sa alegenti televizorul conform coloanei “Recomandata”, pentru dormitor sau camera copilului o diagonala adecvata unuei distante de vizionare egale cu media intre coloanele “recomanda” si “semnal digital SD”.


Ceea ce trebuie sa retineti pe langa ceea ce am specificat mai sus este ca orice televizor ati achizitiona cel mai probabil vi se va parea mic dupa o saptamana de utilizare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu