luni, 13 octombrie 2014

Rezolutia UltraHD 4K

Rezolutia UltraHD 4K


Probabil ca cei mai mulţi dintre voi aţi văzut sau cel  puțin auzit de noile televizoare UltraHD sau 4K

Ei bine acestea reprezintă noile standarde în materie de caliate al panoului tv.
Dacă o sa mergeţi în magazine o sa vedeţi la unele mărci denumirea de UltraHD TV iar la altele de TV 4K, acestea sunt doar termeni de marketing în cazul de față și se suprapun ca și valoare și înţeles.
Pe piața mondială sunt doua tipuri de UltraHD :
     UHD- 4K cu o revoluţie de 3840x2160 și
     UHD- 8K cu o rezolutie de 7680x4320
Rezoluţia 8K este mai răspândită in rândul produselor profesionale și pe piata home entertainment din Asia, in special Japonia.
Ideea de UltraHD a fost importată din industria cinematografică unde majoritatea filmelor sunt filmate inițial in unul din aceste formate de înaltă definiție.
În România am întîlnit doar UHD- 4K și pe acestea voi încerca în continuare sa le caracterizez ca si "specie" nu ca și modele individuale.


 Evident cel mai mare avantaj al acestor televizoare este de departe rezoluţia net superioară, care datorită compresiei de pixeli foarte bună ne permite să ne apropiem foarte mult de televizor fără a vedea pixeli independenți.  Este un avantaj pentru cei care au o camera mai mică și au visat la un televizor mare dar până acum rezoluţia era o problemă( un televizor UHD de 55"  poate fi urmărit fără probleme de la 1,5m). Evident tot rezoluţia foarte bună ne aduce un plus de calitate în detalii,  de multe ori rezoluţia FullHD era prea bădărana pentru a putea reda cele mai fine detalii.
   Doar ecranul nu este suficient,  el este ajutat de un procesor de imagine care nu doar decodează imaginile UHD ci chiar le creează prin îmbunătățirea imaginilor mai slabe calitativ printr-un procedeu numit upscaling. La modelele cele mai bune diferența dintre o imagine nativă UHD si una upscalata sunt aproape insesizabile.
   Diagonala minimă de la care încep aceste televizoare este 40" , la o diagonală mai mică caracteristică devine inutilă pentru funcția de tv datorită limitărilor biologice ale ochiului uman.
 Preţurile încep de la 2500 lei si sunt în continuă scădere, nu exclud ca peste un an prețurile să înceapă de la 2000 lei.
  Cea mai mare problemă cu care se va confrunta orice cumpărător de UHD va fii semnalul tv si tranferul de date de mare viteză. De la furnizorii autohtoni de cablu nu am speranțe în următorii 2 să nu zic 5 ani că vor transmite canale UHD, deci rămîn doua opţiuni upscaling-ul si filmele pe suport BluRay. Datorită acestui transfer de date foarte ridicat atît playerul cat si televizorul trebuie să folosească interfata HDMI2.0 iar cablu HDMI să fie minim 1.4.

   În concluzie cu siguranţa acesta va fi noul standard de rezolutie tv, și este o schimbare la fel de mare în acest domeniu ca si apariţia televizorului smart. Puteţi avea încredere în aceste produse sa va ofere o imagine mai buna decît un tv FullHD care rulează acelaşi semnal.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu