duminică, 9 martie 2014

Introducere in lumea TV

Avand in vedere ca e prima intrare in acest blog cred ca ar trebuie sa va spun de ce l-am deschis si ce vreau sa realizez cu el. Voi incerca sa il fac cat mai putin personal, dar sa fim seriosi blogurile sunt personale prin definitie, sa fiu cat mai obiectiv, sa va dau sfaturi cat mai exacte si utile in alegerea unui televizor.


Sunt ferm convins ca sunt persoane care stiu foarte bine la ce sa se uite cand vor sa aleaga un televizor, dar in aceelasi timp sunt multe persoane care habar nu au. Cei mai multi dintre noi cumparam fara ca sa stim toate functiile sau sa intelegem pe deplin ce face acel produs, indiferent ca este televizor, autoturism, telefon sau in principiu orice produs electronic care are mai mult de 3 functii. Ceea ce ne influenteaza in general decizia, inclusiv a mea, este abundenta de termeni in descrierea produsului, termeni pe care putini ii inteleg, altii cred ca ii inteleg dar cei mai multi habar nu au ce inseamna, dar bine ca sunt. Eu ma incadrez in categoria a 3-a in special cand ma uit la descrierea unei masini care abunda in tot felul de abrevieri care habar nu am ce insemna dar ma bucur ca sunt, ca de rau nu poate sa fie.
Pentru a ajuta persoanele care se regasesc in categoriile de mai sus m-am gandit sa incep acest blog cu un mic dictionar de termeni care sper sa ne aduca la un numitor comun in ceea ce priveste limbajul. Asa ca o sa  incerc sa va “traduc” o eticheta standard de televizor si informatiile care trebuie sa le retineti de pe aceasta.


Primul lucru pe care il vedem pe eticheta, in afara de pret, este cu siguranta descrierea produsului, de unde in general aflam tipul, categoria, diagonala, rezolutia si brandul produsului; un exemplu bun ar fii:

Televizor Smart TV LED 3D Full HD, 101 cm, SAMSUNG

Si acum sa luam fiecare termen in parte ca si la gramatica de clasa a 6-a:


Tipul produsului:
Pe piata in acest moment gasim 2 tipuri de televizoare in funtie de panoul  si sistemul de iluminare care se foloseste la televizor:


1. LED TV-ul este cel mai raspandit tip de televizor cca 95% din piata de profil se caracterizeaza prin panoul de cristale lichide iluminat cu ajutorul led-urilor. Principalele avantaje sunt consumul redus de energie si contrastul foarte mare datorat unui alb foarte intens.


2.Plasma sau PDP TV-ul este cel mai vechi tip de Tv de pe piata si se remarca prin panoul umplut cu gaze rare care in contact cu electricitatea creeaza culorile spectrului RGB anume Rosu, Verde, Albastru. Principalele avantaje ar fii timpul foarte bun de raspuns si negrul foarte intens. Cel mai probabil 2014 va fii ultimul an in care vom mai vorbii despre plasme, cel mai mare producator de plasme (Panasonic)  a renuntat sa  mai produca astfel de produse incepand cu acest an.


Categoria produslui:
Putem spune ca avem 4 categorii ce produse in acest moment:


1. TV Basic, este televizorul clasic care se limiteaza la decodarea canalelor TV si in unele cazuri si la redarea de continut media de pe un suport USB.


2. TV 3D, este asa cum ii spune numele un televizor care stie sa redea imagini 3D daca le primeste de la o sursa 3D (cablu tv, decodor tv, BluRay player 3D), unele modele pot sa redea de pe USB si filmele 3D.




3. TV SMART sau televizorul destept daca e sa traducem exact. Un televizor SMART are capacitate de a se conecta la un router fie prin cablu fie Wireless de unde are acces la informatii multimedia de pe reteaua locala formata prin acel router sau de pe internet. Pe intelesul tuturor as zice ca un SMART TV poate sa fie un monitor wireless pentru aproape orice smartphone, tableta sau PC care sunt legate la acelasi Router ca si televizorul si in paralel este ca si o tableta mai mare care iti permite accesul pe internet si la continuturi multimedia folosind aplicatiile din magazinul de aplicatii.


4. SMART TV 3D cred ca este evident ce face, este un televizor cu toate functiile unui SMART TV care stie sa redea si imaginile 3D. Diferenta fata de un 3D clasic este ca putem sa adaugam la  lista de surse 3D si suportul online oferit de catre producator prin aplicatiile de SMART TV.


Rezolutia de imagine:
In primul rand sa vedem ce este rezolutia. Imaginile sunt create cu ajutorul unei matrice de puncte numite pixeli. Numarul de linii de pixeli orizontale si verticale ne vor da valorile rezolutiei, astfel avem 3 tipuri mari de rezolutie:


1. HD ready sau 720p sau 1366x768 de linii de pixeli. Aceasta rezolutie o intalnim la televizoare LED cu diagonala de maxin 32 inch sau 81 cm iar la plasme pana la 50 inch sau 127 cm. In momentul de fata este cea mai slaba rezolutie pe care a intalnim la televizoarele de pe piata si este rezolutia la care sunt transmise majoritatea canalelor HD de catre furnizorii de televiziune prin cablu.


2. FullHD sau 1080p sau 1920x1080 de linii de pixeli. Acesta rezolutie o gasim la televizoare si monitoare TV incepand cu diagonala de 48 cm si este obligatorie pentru televizoare LED de peste 82cm diagonala. de retinut este faptul ca desi standardul actual in difuzarea tv este mai redus, concurenta va obliga cu timpul televiziunile sa ajunga la acest standard. De asemenea consolele de joc actuale si calculatoarele emit semnal video la acesta rezolutie.


3.4K UltraHD sau 2160p sau 3840x2160 de linii de pixeli. Definitia 4K este de 4 ori mai detaliata decat rezolutia FullHD. Acesta este cel mai probabil viitorul standard pentru filmele vandute pe discuri BlueRay sau difuzate in cinema. Limitarile acestei rezolutii sunt legate de 2 facori: diagonala televizoarelor este de minim 127 cm si faptul ca in Romania nu gasim suport pentru continut media 4K, singura varianta de vizionare este cu un BlueRay Player care este capabil sa suprascaneze rezolutia FullHD si sa o transforme in 4K, sau discuri BlueRay originale 4K.


Diagonala:
Termenul de diagonala de refera evident la diagonala ecranului si clasic se masonara in inch. Pe piata gasim televizoare de la 17” inch pana la un maxim de 90” inch. Mai jos o sa gasiti un tabel cu echivalentele diagonalelor:


inch
cm

inch
cm
17
48

42
107
19
52

46
117
22
56

55
127
28
71

65
165
32
81

70
177
40
101

90
227





Acum ca am terminat in mare cu descrierea produsului trebuie sa trecem mai departe, si anume la codul produsul care in general se afla imediat sub descriere si un exemplu ar fii:
 LEDUE40F8000


Sunt doar cateva reguli general valabile si anume:
1. Codul incepe in permanenta cu tipul produsului in cazul de fata LED
2. Diagonala televizorului exprimata in inch- la noi 40 inch
3. Ultimul este modelul, in cazul de fata este modelul 8000, ca si regula general valabila: cu cat este mai mare numarul cu atata este mai performant televizorul.
Restul notatiilor sub forma de litere nu au o regula standard si au insemnatate diferita pentru fiecare brand.






In continuarea urmeaza caracteristicile produsului, in general o insiruire de date tehnice sau de abrevieri provenite din engleza care sunt un mister pentru cele mai multe persoane.
In general se repeta datele tehnice din descriere si pe urma sunt isiruite o serie de functii speciale si dotari tehnice. Mai jos voi incerca sa va prezint cele mai importante dintre ele:


“HERTZ” este probabil cea mai importanta caracteristica care influenteaza alegerea unui televizor, gasim pe piata televizoare de la 50 pana la 1200Hz pentru LED si de la 600 pana la 3600Hz pentru Plasme. In cazul televizoarelor aceasta notatie reprezinta rata de refresh sau altfel spus numarul de cadre pe secunda pe care le poate afisa un televizor. Se ajunge la aceste valori foarte mari printr-o suma de factori dintre care cei care influenteaza cu adevarat imaginea sunt ecranul (care poate ajunge pana la 200Hz pentru LED) si sistemul de Backlight sau de iluminare al ecranului cu ajutorul caruia se executa restul cadrelor pana la 1200Hz.
De obicei (nu e o regula) daca pe eticheta notatia este sub 400Hz panoul este de 50Hz,  intre 400 si 700Hz panoul este  de 100Hz iar de 800Hz in sus este de 200Hz.
Ca si diferentiere intre televizoare, cu cat un televizor are mai multi Hz cu atata va putea afisa mai clar si fara efecte de Blur (sau ceata) sau fara sacadare la redarea miscarilor rapide (de  exemplu transmisiunile sportive).
Deoarece nu exista o regelmentare aparte pentru aceste masuratori fiecare producator are propria denumire pentru acestea, indiferent de denumire insemna acelasi lucru.


TUNERUL TV este piesa din televizor care decodeaza canalele. Gasim 4 tipuri de tuner:
tunerul analogic, tunerul digital terestru sau DVB-T dedicat captarii semnlului tv digital transmis de antenele de la sol, tunerul digital pentru cablu sau DVB-C necesar pentru decodarea canalelor digitale pe cablu si tunerul digital pentru satelit sau DVB-S necesar pentru cei care au parabola si vor sa o lege direct la televizor. Acest ultim tuner are conector separat de primi.
Tot aici putem aduce discutia despre CI+ sau common interface plus sau tradus interfata comuna. Acesta este un slot de acces in care se introduce un CAM (modul de acces conditionat) in care se introduce la randul lui un card de decodare similar cu cel pe care in gasim in decodoarele tv. Pe scurt acest CI+ impreuna cu suportul furnizorului de cablu care sa va ofere cardul si CAM-ul o sa faca inutil decodorul de acasa, toate functiile de decodare fiind preluate de acest tandem (Tv+CAM via CI+)


USB Media Play este functia pe care o au 99% dintre televizoarele de pe piata si reprezinta abilitatea televizorului de a reda continut multimedia (poze, filme, muzica) de pe un Flash USB sau un HDD extern conectate la televizor prin mufa USB.


PVR ready sau  Time machine sau HDD recording sunt mai multe denumiri care in esenta reprezinta capacitatea televizorului de a inregistra canalele tv pe un suport HDD. pt ca acesta functie sa sa poata fii folosita trebuie sa se respecte cateva conditii: sursa pe care se inregistreaza sa fie un HDD extern, canalul pe care doriti sa il inregistrati trebuie sa fie digital si neaparat sa fie decodat de televizor nu de un decodor extern.


Dolby Digital HD si DTS sunt liceente de decodare audio care va permit sa redati continutul audio al unui film. Toate televizoarele au Dolby Digital pentru este standardul de redare audio folosit de catre televiziuni si de catre industria cinematografica. Formatul DTS de sunet este mai rar pentru ca este mai putin rapandit in industrie, in schimb foarte raspandit la filmele piratate de pe imternet, motiv pentru care unele branduri chiar au refuzat folosirea lui pentru a nu incuraja pirateria.


Mobile High-Definition Link  sau MHL este un standard de interfata audio-video  care conecteaza un dispozitiv mobil, telefon, tableta la televizor  sau un reciever video. Este o conexiune prin cablu, dedicata transferului de date video si audio de inalta calitate, maxim 4K, prin intermediul careia aparatul sursa isi incarca bateria. Un cablu MHL are circa 30 cm si este un adaptor de la microUSB-ul telefonului sau tabletei la HDMI mama. Toate televizoarele care suporta aceasta conexiune au o mufa  HDMI dedicata pentru aceasta conexiune.


Near fielf communication sau NFC este un protocol de comunicare radio care faciliteaza transferul de date Audio-video intre in telefon smart compatibil NFC si un televizor smart de asemenea compatibil NFC. Aceasta conexiune se realizeaza prin aproprierea sau atingerea telefonului de spatele telecomenzii sau de un cip NFC care este oferit in pachet cu televizorul. pentru o conexiune de buna calitate distana intre telefon si televizor trebuie sa fie cat mai mica posibil, preferabil sub un metru.



WI-FI incorporat si WI-FI ready. Daca vedeti notatia Wi-Fi ready trecuta pe eticheta unui televizor atunci acesta nu are placa de wireless, in acest caz exista doua optiuni pentru conectarea la router, prima este prin cablu de retea si a doua prin achizitia unui adaptor de wireless pentru televizor. Daca gasiti notatia WI-FI incorporat cred ca este evident ca acel televizor are placa de retea wireless si se poate conecta la router fara alte fir.




Wi-Fi Direct reprezinta fuctia televizoarelor de a se conecta la alte aparate electronice cu wireless fara ca aceasata conexiune sa fie intermediata de un router. acesta conexiune se poate face doar intre acele doua dispozitive.


WI-FI Miracast este utilizabil doar in modul Wi-Fi Direct si reprezinta transferarea imaginii de pe un calculator, telefon, tableta catre un televizor. Imaginea transferata va fii o clona a ecranului de pe aparatul electronic sursa.





ARC sau Audio Return Channel reprezinta posibilitatea televizorului sa transmita semnal audio prin cablu HDMI catre HomeCinema. Conditiile care trebuie respectate pentru ca acesta conexiune sunt: se foloseste Conectorul HDMI dedicat de pe televizor, cablul HDMI trebuie sa suporte acest tip de conexiune si la randul lui HomeCinema-ul trebuie sa suporte conexiunea ARC.


Ceea ce v-am prezentat mai sus sunt functiile de baza si cele mai comune. Sigur veti intalni si alti termeni pe care eu nu i-am trecut unii poate mi-au scapat sau altii sunt specifici unui brand.  Daca aveti intrebari puteti sa mii le adresati si o sa incerc sa va raspund cat mai repede si mai exact posibil.



Un comentariu: